Timun Cina


Tgh2 bersantai di billik dikala matahari panas terik ni, tetibe aku tebayangkan tembikai. Aku pown type la kat google "tembikai". Cari image2 yg ade. Xthn btol tgk gmbr2 tembikai ni sume. Dah meleleh air liur aku ni..huhu~

Tembikai ini dipanggil sebagai Timun Cina di pantai timur. Atau nama botani nye Citrullus Lanatus.

Sedapnye kalau boleh makan tembikai tengah2 hri yang panas ni..Terasa sejuk tekak dan badan. Nikmatnye.. Sape la nk bagi aku mkn tembikai ni?.. Mana la taw tetibe ade org ketuk pin2 rumah nk bg tembikai. Baik nye hati org 2..hee~

Asyik sedap aje mkn tembikai ni, pernah x kite terfikir ape khasiat tembikai ni? Pasti la banyak khasiatnye. Nama dah buah. Buah ape pown ade khasiat. Even "buah hati" pown ade khasiatnye..ngee~

Tembikai ni ade 6% gula dan 94% air. Wow~banyak btol kandungan airnye..hehe..kure2 dlm perahu pula. Kalau dapat minum jus tembikai pown best jgak ni. Waahh..xtahan btol..nak balik umah..nak blik umah..!!

Tembikai mmg byk khasiat die. Meh aku senaraikan sket khasiat die.

  1. fights heart disease.
  2. reduces the risk of cancer.
  3. good source of vitamins and minerals.
  4. energy production

Aku xpenah taw plak tembikai boleh mengurangkan risiko kanser. Lpas ni aku nk mkn byk2 la tembikai. Mkan smpai kembong perut. Penuh dgn air..tee hee~

6 Response to "Timun Cina"

  1. AnjeRuby a.k.a Kak Abell says:
    April 1, 2010 at 2:47 PM

    bagus2...tp xleh makan banyak2 sangat...nanti ade side effect lain spt polyuria. setiap makanan itu, kene bersederhana....=p

  2. hana devushka says:
    April 1, 2010 at 10:13 PM

    hehe..btol..thanks k.ruby~

  3. piNky LuCiA says:
    April 4, 2010 at 1:57 PM

    haa.. sederhana dalam makan.. barulaa tak gemuk.. haha

  4. hana devushka says:
    April 4, 2010 at 4:01 PM

    oo..terasa terkena cili pula..ki3~

  5. piNky LuCiA says:
    April 4, 2010 at 4:46 PM

    hahaha.. lada laa... hiihii

  6. Aujinz says:
    April 5, 2010 at 12:03 AM

    sedapnye tembeekai.. :D