- japanese fiesta -


20-21 hb oktober..
berlangsungnya japanese fiesta kat U aku..
huhu..aku jage booth kendama..
wp penat dek krn terlalu ramai org yg dtg..
tp seronok..huhu~
konon2 bley tunjuk skill aku main kendama yg x berape nk bgus 2..ha3~


mula kul 9pg..smpai kul 5ptg..
most of the time..aku kna berdiri la..
nak demo cane nak main kendama..
sakit kaki aku..lame sgt berdiri..
tp..aku still rase seronok..huhu~
banyak gak la yg di pamerkan..
dolls, yukata, food, n etc..

ade jgak yg tanye aku..
jual ke kendama ni?..
of coz la x..haha~
xde nye nk buat jualan2 ni..
skadar pameran saje..(^_^)


mknn ni artificial je ok..xley mkn..
skadar pameran aje..
klu nak mkn..pegi kat khemah mknn..
kat ci2 ade masak sushi dll..hee~


aku sbnrnye takut tgk topeng ni..huhu~
pelik semacam je..



yg kat bwah ni agak comel jgak..tp xleh bwak blik..huhu~

tp ade 1 je yg aku xpuas ati..
aku x ley nk try pakai yukata (summer kimono)..
coz ramai sgt yg nak try..
n ditambah pule aku busy memanjang melayan org2 yg dtg..
terlepas la peluang aku..huhu~
xpe..maybe len x bley la aku try lak..

kendama けん玉

..next week, ade japanese fiesta dkat U aku..
aku kena jage booth 'kendama'..
kendama ni salah 1 alat permainan jepun..

disebabkan class aku ade 4 org je..maka kitorg la yg fully charge utk kendama ni..agak susah jgak la nk main mende ni..berlatih berjam2 pown..masih x expert..

kitorg bukan lah nk trus pandai..cume nak pastikan nanti bile buat demonstration, xde la memalukan dri sdri dpan khalayak ramai..haha~

aku bley la main sket2 mende ni..
tp hrp2 hri slasa n rabu ni..xde la aku menggeletar nk buat dpan org ramai2..hee~

sbnrnya aku excited menunggu japanese fiesta ni..
maklumlah..ni sem last aku amik japanese language ni..
so..at least nk pastikan yg semua brjln dgn lancar..

so..fatin, thah n the gang..sile2 la dtg ye..haha~
klu nak dtg 2..pastikan dtg selasa ptg n rabu pg..huhu~
coz tyme 2 je aku jage booth 2..ki3~

kendama oh kendama..jgn la ko buat hal hri selasa ni..hihi~
..jgn bg aku malu dpan org ramai..haha..

..ni la video kwn2 aku demonstrate kendama ni..
antara kami 4 org..Lam-san ni la yg paling expert..
tp..ni pown xbrpe ok lg.. ye la..coz kitorg ade 2,3 hri je nk blatih..huhu~
tp..hrp2 semuanya ok2 je 6t..(^_^)
Lam-san, Ley-san, Tina-san..ganbate kudasai~
watashi mo..hee~

video

- chocoholic -

..semalam prof yg ajar EM aku bg chocolate..homemade chocolate..best sgt..prof bwak dlm 6,7 plastik mcm 2 la..
prof ckp..amik je la nk byk mane pown..kitorg pown ape lg..kaut je lar..haha~
nasib baik class kitorg ade 5 org je..klu x, confirm xckup..huhu~
..mcm2 jenis chocolate ade..dark chocolate,white chocolate,dark real,assorted,compund,milk..mcm2 lg la..smpai aku pown xtaw yg mane 1 dah..pakai mkn je..
nampaknye..sehari dua ni..aku mkn chocolate je lar..haha~
papepown..thanks prof..sbb sgt bermurah hati bg kitorg chocolate ni..~~

-alergi/alahan-

Alahan ialah satu fenomena di mana seseorang menjadi alah (alergi) kepada pelbagai agen persekitaran ( Debu, habuk atau biji-biji debunga, tumbuh-tumbuhan, Asap rokok, habuk kapur tulis, debu tanah dan udara yang tercemar, suhu yang terlalu sejuk, makanan dan ubat-ubatan.)

Skin prick test .
-This test is done by placing a drop of a solution containing a possible allergen on the skin, and a series of scratches or needle pricks allows the solution to enter the skin. If the skin develops a red, raised itchy area (called a wheal), it usually means that the person is allergic to that allergen. This is called a positive reaction.

okay..ceritanya bermula disini..

Yana seorang gadis yang ceria, aktif dan cerdik. Yana ada seorang kawan baik bernama Ain. Ain sangat mengagumi Yana kerana pada pandangan Ain, Yana adalah seorang yang sangat hebat. Yana bukan sahaja bijak, malah mempunyai pelbagai kemahiran dan pengetahuan. Suruh saje Yana buat ape, tentu Yana boleh buat. tak kisah la menjahit ke memasak ke buat sulaman manik ke..pape je la.. even menari pown Yana ni pandai.. Sebut aje tarian ape..tentu Yana boleh buat. Malah Yana juga telah menguasai pelbagai bahasa asing seperti Jepun, Korea, Sepanyol dan banyak lagi la. Senang cite, Yana ni memang seorang pelajar yang cemerlang la.

Ain ni selalu berangan2 nak jadi mcm Yana. "Macamanalah aku nak buat supaya aku boleh jadi hebat macam Yana ni?".. Ain berdialog dgn diri sdri. Dengan penuh tanda tanya dan harapan yang tinggi, Ain pergi berjumpa dengan Yana untuk betanyakan tips2 untuk menjadi hebat seperti Yana.

"Yana, aku ade smth nak tanye ko ni.."

"ye Ain..tanye je la..aku bersedia nak dengar ni."

"Yana, mcmn ko bley jadi hebat macam ni?..semua ko pandai..cakap ape je..ko mesti bley buat punya..aku pown nak taw jgak rahsia ko ni..aku nak jadi hebat cam ko jgak.."

"betol ko nak taw ni?"

"betol la..xkan aku main2 plak."

"oklah..klu ko nak taw sgt..aku akan bagitau..tp dgr baik2..aku ckp sekali je."

"ok2..aku dah bersedia ni..cpat la ckap.."

Yana pown memulakan penceritaannya tentang bagaimana die boleh menguasai begitu banyak ilmu..walaupun 2 kire sket je nk banding ilmu kat dunia ni..


..dulu mase aku kecik2 dulu..mase aku lbih kurang umur 7 tahun..aku ade alahan..tp parents aku xtaw aku ni alergi kat ape..so diorg bawak la aku pergi hospital..kononnya nak check la..alahan ape yg aku ade..alah kat seafood ke..alah kat asap rokok ayah aku ke..
Sampai aje kat hospital, parents aku terus bawak aku masuk ruangan emergency..kononnya penyakit alahan aku ni dah kronik benar la ni..
Doktor kat sna pown buat la ujian "prick test" kat aku..

..Bile keluar je result ujian 2..mak aku dah pengsan..ayah aku pulak dah xley nak tutup mulut die..dah brape ekor lalat masuk pown aku dah xtaw..

Knp parents aku ni terkejut sgt ni?..rupa2nya menurut keputusan ujian 2..aku ni alah pada semua benda..
Lpas 2..balik je rumah..bermula hari 2..mak aku xbg aku keluar rumah..nak jage kesihatan aku la kononnya..even aku nak keluar main2 ngan kawan pown xleh..nak gi sekolah pown mak aku xbagi..mak aku upah tutor je dtg ajar aku kat rumah..mase 2 xblh nak ckp mcmn boringnye hidup aku..aku tgk dunia luar melalui televisyen aje..

And then..nak dijadikan ceritanya..mase aku umur 16 tahun..maknanya aku dah sepatutnya masuk sekolah menengah dah..kire2 1 thn je lg nak SPM.. tetibe aku jatuh sakit..bukan sakit ape..sakit perut je..keracunan makanan..sebab pembantu rumah aku 2 malas orgnya..die bg aku mkn lauk semalam aje..dah basi agaknya lauk 2.. Jadi, parents aku pown bawak la aku gi hospital..


Alang2 dah ade kat hospital, parents aku suruh doctor buat complete ,medical check up kat aku..maklumla..bukannya senang aku bley gi hospital macam ni..parents aku ni overprotective orgnya..maklumla..aku ni anak tunggal..

bile keluar aje result medical check up 2..giliran aku pulak utk pengsan..nak taw knp?..
sebabnya..sbnrnya..............aku ni alergi dkat jarum yang die guna utk buat "prick test" 2..
aku ni terkejut bukan main..brape tahun aku bazirkan mase aku duduk terperuk dlm rumah..dunia luar pown aku xkenal..

jadi..start hari 2..aku mula la explore dunia luar..disebabkan aku terkurung dlm rumah selama hampir 10tahun..semangat aku utk meneroka dunia luar menjadi2..

so..disebabkan peristiwa i2 la..aku blaja mcm2 benda..i2 semua utk menggantikan balik dunia kanak2 aku yang aku bazirkan selama ni..


[sumber: brothers bloom]

-at last~~

fuhh..lega..
tepat jam 1.29 minit pagi, assignment TMP aku siap..
esok tinggal pergi print and hantar jer..
haha..xsangka aku mampu menyiapkannya dalam mase yang sesingkat ini..ki3~
tp..len kali xnk buat dah keje last minute camni..
sakit otak oii...
haha~
papepown..everything dah settle..
skrg aku nak tido..
nyte everyone..
sweet dream..ngee~~

aku dan kamu


"hey kamu.."


dgn automatiknya kepalaku tertoleh.

"yes?can i help u?"

I don't know whether i sound polite or rude. I just bad at communication anyway.

"kamu Lyn kan?"

huh?mcmn die taw name aku ni? aku xingat pown penah jumpa die.
aku memerah kembali otakku supaya bekerja utk mengingati wajah asing di depan ku ini. tetibe sebiji mentol muncul dlm kpala aku.

"oohh..Adam?? waah..dah lama xjumpa. Dah byk kau berubah. x sangka kite blh jmpa lg kat tmpat mcm ni."

"ye la..ko 2 bukannya nak contact aku. Aku try tanya kwn2 kite no. kau..tp sorang pown xtaw. Ko menghilang ke mane?"

aku masih terkejut dgn situasi yg bru berlaku dihadapan aku ni. aku mcm x percaya. btol ke yg aku jmpa ni adam?

"sorry2..aku bukannya xnk contact ko. tp aku xtaw cane nk contact. Ko pown dah pindah kan lpas kite habis SPM kan?"

sungguh aku xsangka. aku bley jmpa balik kwn aku ni kat tmpat yg x dijangka mcm ni. dulu aku mmg head over heel la dkat adam ni. tp i2 sume kisah dulu. skrg semua sudah berubah.

"erm..Lyn.. sorang je ke?"

"eh..xde la..sbnrnya aku tgh 2nggu kwn ni."

"urm..klu mcm 2, boleh kite sembang kejap? aku ade mende nk ckp ni."

"ok. i don't really mind. cakap je la. apa die?"

"actually..aku nk ckp mende ni dah lama. 2 yg aku cri contact ko 2. aku tanye kwn2 sume xtaw no. ko.. sebenarnya..aku.."

"lyn..dah lame ke 2nggu? sorry..lambat sket."

"Fariz...x la..Lyn bru je sampai. Fariz, kenalkan, ni Adam, kawan sekolah dlu. Adam, kenalkan, ni Fariz."

"lyn..jom la..dah lwat ni.. wayang pown dah nk start dah ni."

"okay. sorry Adam. gotta rush. see you next time."

disaat aku melangkah kaki meninggalkan adam, aku tgk ekspresi wajah Adam berubah. mcm pucat dan terkejut. tp aku xkan menoleh kebelakang lg. krn jalan dihadapan aku sdg menanti utk diterokai.

p/s: cerite ini tiada kaitan dgn yg hidup ataupown yang masih bernyawa..~

DARK INNER DESIRE

I’ll cop you up and throw your body that has turn to slices into the river bank. I’ll tie you up and torture you with the most hurting torment. I’ll kick you and beat you up until you become a pulp. I’ll thrust the knife deep inside your chest, all along the way to your back. I’ll chain you to the wall and never let you go. I’ll put the most poisonous snake into your cage and let them savour you all the way until you die. I’ll stab you with the pocket knife for letting me down. I’ll let you taste the pain that you have caused me for not being faithful. I’ll do everything I can to stop you from hurting someone else.
That serves you right, cause you are my twin after all, my dark inner self.

chili oh chilli

aku: lada oh lada..kenapa kamu pedas?
lada: nak buat mcmn..mmg rase aku pedas..

cakap pasal lada ni..
aku risau dgn dri sdri..
coz aku ni sgt suke mkn lada..
takut pulak aku bile memikirkannya..haha~
bukan ape..takut dtg penyakit2 yg mahu dielakkan..
lada ni klu mkn byk..bkannya elok utk kesihatan..
aku taw i2 semua..
tp aku xley nk stop dri mkn lada ni..
klu x pedas 2..
mcm ade smth xckup je..

aku ade jgak la berazam nk kurangkan mkn lada ni..
tp azam 2 x kemana..
tinggal kenangan je..
aku tetap jgak dgn habit lame..
mkn lada lagi..

diri oh diri..
kenapalah kamu x mahu dgr ckp?..
aku ckp kurangkan mkn lada 2..
kamu ini..xdgr nasihat org ya..haha~

chili chili
go away..
come again some other day..

omiyage~


ni la omiyage yg aku dpt dri ryoushin sensei aku hri rabu lpas..
omiyage 2 maknenya souvenir..
kitorg mesti kena interview nihon-jin utk project sem ni..
luckily..parent sensei aku ade dtg mlysia 1 minggu..
so, dikesempatan i2 kitorg interview je la parents sensei..
kan senang..
parents sensei ni nice org nye..
wp dah umur lbih 70 thn..
tp tetap ceria..
diorg ni brasal dri hokkaido..
hokkaido ni..klu tgk lam cite jepun..
ski ngan ketam la yg aku taw famous..hehe~
ayah sensei aku ni suke ngan photography dan bunga..
jd byk la pic yg die bwak utk tunjukkan kat kitorg..
mcm2 ade..
sume cantik2..
pic bunga yg die tanam sdri pown ade..cantik..
dan yg penting..
die yg snap sdri pic 2..
ade pic bunga sakura, himawari(sunflower)..
ade pic pokok2 yg berubah colour daun..
mcm2 musim la ade..
ade 1 ni yg menariknya..
mase tyme winter..
diorg buat stage castle drpd snow..besar..
parents sensei ckp..makan beratus org jgak la nk siapkan mende 2..
mcm2 lg la..
yg pic die bg kat kitorg ni..ladang bunga kat sana..
wah..cantik btol..
sume org menjerit.."ikitai~"
mmg la nk pergi..tp xberkesempatan lg..
hrp2 1hri 6t bley la aku menjejakkan kaki di bumi jepun 2..huhu~

aku PENDIAM?..

aku pendiam?..
well..i don't think so..
ramai org ckp aku ni pendiam..
tp..betol ke?..
sbnrnya aku bukan pendiam..
cuma aku rase tiada 'keperluan' utk bercakap..
..lbh tepat lg..aku xpandai utk memulakan conversation..
dan kdg2 aku xsuke brckp dgn org yg aku found annoying..
dan klu aku bad mood pown..
aku lbey suke diamkan diri..
coz..klu aku berckp..takut2 terkena tempias bad mood aku 2 dkat org lain..
aku bley jd talkative dgn org yg aku rase selesa dan org yg dkat dgn aku(parents,siblings,best friends..)
..tp dari pandangan org lain aku ni mmg pendiam dan pemalu..
dan kdg2 org ckp aku ni sombong..
tp..ape aku kesah..
aku tetap aku
dan xde sesapa bley ubah dri aku

boleh x ?

boleh x aku bebas?
boleh x aku pergi?
boleh x aku tinggalkan semua?
boleh x aku lupakan semua?
boleh x aku abaikan semua?
boleh x aku membenci?
boleh x aku menyukai?
boleh x aku disayangi?
boleh x aku terbang jauh?
boleh x aku buang kehidupan sekarang?
boleh x aku mulakan dunia baru?
boleh x aku mengejar mimpi?
boleh x aku ikut kata hati?
boleh x aku hampakan orang yang aku sayang?
boleh x aku menipu?
boleh x aku aku menggapai?
boleh x aku buat semua?
aku tahu semua itu mungkin.
cuma keberanian shj diperlukan.
tapi bilakah akan aku dapat mengumpul keberanian untuk merealisasikan segalanya?
hanya satu yang mustahil.
aku x boleh putarkan masa.
semua yang berlalu tetap berlalu.
tiada apa yg boleh diubah.

itulah hakikat sebenar kehidupan.