-alergi/alahan-

Alahan ialah satu fenomena di mana seseorang menjadi alah (alergi) kepada pelbagai agen persekitaran ( Debu, habuk atau biji-biji debunga, tumbuh-tumbuhan, Asap rokok, habuk kapur tulis, debu tanah dan udara yang tercemar, suhu yang terlalu sejuk, makanan dan ubat-ubatan.)

Skin prick test .
-This test is done by placing a drop of a solution containing a possible allergen on the skin, and a series of scratches or needle pricks allows the solution to enter the skin. If the skin develops a red, raised itchy area (called a wheal), it usually means that the person is allergic to that allergen. This is called a positive reaction.

okay..ceritanya bermula disini..

Yana seorang gadis yang ceria, aktif dan cerdik. Yana ada seorang kawan baik bernama Ain. Ain sangat mengagumi Yana kerana pada pandangan Ain, Yana adalah seorang yang sangat hebat. Yana bukan sahaja bijak, malah mempunyai pelbagai kemahiran dan pengetahuan. Suruh saje Yana buat ape, tentu Yana boleh buat. tak kisah la menjahit ke memasak ke buat sulaman manik ke..pape je la.. even menari pown Yana ni pandai.. Sebut aje tarian ape..tentu Yana boleh buat. Malah Yana juga telah menguasai pelbagai bahasa asing seperti Jepun, Korea, Sepanyol dan banyak lagi la. Senang cite, Yana ni memang seorang pelajar yang cemerlang la.

Ain ni selalu berangan2 nak jadi mcm Yana. "Macamanalah aku nak buat supaya aku boleh jadi hebat macam Yana ni?".. Ain berdialog dgn diri sdri. Dengan penuh tanda tanya dan harapan yang tinggi, Ain pergi berjumpa dengan Yana untuk betanyakan tips2 untuk menjadi hebat seperti Yana.

"Yana, aku ade smth nak tanye ko ni.."

"ye Ain..tanye je la..aku bersedia nak dengar ni."

"Yana, mcmn ko bley jadi hebat macam ni?..semua ko pandai..cakap ape je..ko mesti bley buat punya..aku pown nak taw jgak rahsia ko ni..aku nak jadi hebat cam ko jgak.."

"betol ko nak taw ni?"

"betol la..xkan aku main2 plak."

"oklah..klu ko nak taw sgt..aku akan bagitau..tp dgr baik2..aku ckp sekali je."

"ok2..aku dah bersedia ni..cpat la ckap.."

Yana pown memulakan penceritaannya tentang bagaimana die boleh menguasai begitu banyak ilmu..walaupun 2 kire sket je nk banding ilmu kat dunia ni..


..dulu mase aku kecik2 dulu..mase aku lbih kurang umur 7 tahun..aku ade alahan..tp parents aku xtaw aku ni alergi kat ape..so diorg bawak la aku pergi hospital..kononnya nak check la..alahan ape yg aku ade..alah kat seafood ke..alah kat asap rokok ayah aku ke..
Sampai aje kat hospital, parents aku terus bawak aku masuk ruangan emergency..kononnya penyakit alahan aku ni dah kronik benar la ni..
Doktor kat sna pown buat la ujian "prick test" kat aku..

..Bile keluar je result ujian 2..mak aku dah pengsan..ayah aku pulak dah xley nak tutup mulut die..dah brape ekor lalat masuk pown aku dah xtaw..

Knp parents aku ni terkejut sgt ni?..rupa2nya menurut keputusan ujian 2..aku ni alah pada semua benda..
Lpas 2..balik je rumah..bermula hari 2..mak aku xbg aku keluar rumah..nak jage kesihatan aku la kononnya..even aku nak keluar main2 ngan kawan pown xleh..nak gi sekolah pown mak aku xbagi..mak aku upah tutor je dtg ajar aku kat rumah..mase 2 xblh nak ckp mcmn boringnye hidup aku..aku tgk dunia luar melalui televisyen aje..

And then..nak dijadikan ceritanya..mase aku umur 16 tahun..maknanya aku dah sepatutnya masuk sekolah menengah dah..kire2 1 thn je lg nak SPM.. tetibe aku jatuh sakit..bukan sakit ape..sakit perut je..keracunan makanan..sebab pembantu rumah aku 2 malas orgnya..die bg aku mkn lauk semalam aje..dah basi agaknya lauk 2.. Jadi, parents aku pown bawak la aku gi hospital..


Alang2 dah ade kat hospital, parents aku suruh doctor buat complete ,medical check up kat aku..maklumla..bukannya senang aku bley gi hospital macam ni..parents aku ni overprotective orgnya..maklumla..aku ni anak tunggal..

bile keluar aje result medical check up 2..giliran aku pulak utk pengsan..nak taw knp?..
sebabnya..sbnrnya..............aku ni alergi dkat jarum yang die guna utk buat "prick test" 2..
aku ni terkejut bukan main..brape tahun aku bazirkan mase aku duduk terperuk dlm rumah..dunia luar pown aku xkenal..

jadi..start hari 2..aku mula la explore dunia luar..disebabkan aku terkurung dlm rumah selama hampir 10tahun..semangat aku utk meneroka dunia luar menjadi2..

so..disebabkan peristiwa i2 la..aku blaja mcm2 benda..i2 semua utk menggantikan balik dunia kanak2 aku yang aku bazirkan selama ni..


[sumber: brothers bloom]

2 Response to "-alergi/alahan-"

  1. piNky LuCiA says:
    October 13, 2009 at 4:48 PM

    ade ke alergik gini.. :D

  2. hana devushka says:
    October 13, 2009 at 7:43 PM

    of coz la ade..klu x..xkan la kuar cite ni..haha~